به گزارش پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، کتابخانه عمومی «امید» روستای خیرآباد به عنوان تنها پایگاه فرهنگی دهستان لیشتر، از توابع شهرستان گچساران استان کهگیلویه و بویر احمد، به همت کتابدار خود و ارائه طرحها، اجرای برنامهها و فعالیتهای موثر در حوزه کتاب و کتابخوانی، توانست عنوان یکی از ۱۰ روستای برگزیده دوستدار کتاب کشور در سال جاری را از آن روستای خیرآباد کند.
افسانه افضلی، کتابدار کتابخانه عمومی «امید» درباره کتابخانه و نقش آن در گردهماییهای فرهنگی در روستا گفت: کتابخانه عمومی امید در سال ۱۳۹۳ در زمینی به مساحت ۵۵۰ متر مربع و زیربنای ۱۷۰ متر مربع افتتاح شد و رفته رفته با فعالیتهای تشویقی و ترغیبی برای جذب عضو، امروز این کتابخانه دارای ۹۶۰ نفر عضو و ۵ هزار و ۱۵۵ منبع کتابخانهای است. ولی اشتیاق اعضای کتابخانه به کتابخوانی و به خصوص کودکان و نوجوانان به قدری است که تمام کتابهای کتابخانه توسط اعضا خوانده شده و همه کتابها برای آنها تکراری هستند که این موضوع از یک سو خوشحال کننده و از یک سو ناراحت کننده است؛ چراکه باید کتابهای جدیدی برای آنها فراهم کنم.
وی درباره فعالیتهای خود و دلیل معرفی روستای خیرآباد به عنوان روستای دوستدار کتاب، گفت: مردم روستای خیرآباد، واقعا مردمی کتابدوست هستند و تمام تلاشهایی که با محوریت کتابخانه صورت گرفته، تنها برای تأمین نیازهای فرهنگی، اجتماعی و مطالعاتی مردم روستا بوده؛ البته این فعالیتها تنها در روستای خیرآباد متوقف نمانده، چراکه در روستاها و مناطق عشایری اطراف هیچ مرکز فرهنگی و یا کتابخانهای وجود ندارد. همین موضوع باعث شده که اجرای بخشی از فعالیتهای کتابخوانی را به روستاها و مناطق اطراف اختصاص دهم.
این کتابدار با اشاره به وجود محرومیتهای کودکان ساکن این دهستان به لحاظ منابع فرهنگی، گفت: روزهای اولی که به روستاها و مناطق عشایری اطراف و مدارس آنها میرفتم، بغض گلویم را میگرفت؛ چرا که کودکان و دانشآموزان آنجا تا آن زمان در زندگیشان کتاب قصه و داستان ندیده بودند. از مدیران و این مدارس هم تشکر میکنم که این اجازه را به من دادند که بتوانم برای این بچهها کتاب داستان بیاورم، کتابها را به آنها معرفی کنم، بخشهایی از آن را برایشان بخوانم و تعدادی از آنها را به آنها امانت بدهم.
افضلی درباره اشتیاق اهالی روستای خیرآباد به کتاب و کتابخوانی توضیح داد: ما از همه گروههای سنی به عنوان عضو فعال در کتابخانه داریم و به خصوص کودکان و مادران و بانوان که اوقات فراغت بیشتری نسبت به مردان دارند، نقش پررنگی در اجرای برنامههای کتابها دارند. به طوری که همه برنامههای ما از قبیل اهدای کتاب، نشست کتابخوان، قصهگویی، جمعخوانی، نقاشی و سایر برنامههای مناسبتی و غیر مناسبتی با حضور و همکاری اعضا برگزار میشود.
افسانه جلیلی، در ادامه درباره برخی از مهمترین برنامههای خود در حوزه کتاب و کتابخوانی در روستای خیرآباد گفت: من تلاش کردم تا با استفاده از بازیهای بومی و محلی، بچهها را جذب کتاب و کتابخوانی کنم. مثلا در برنامه «توپ و کتاب» توانستم بچههایی که با کتاب میانه خوبی نداشتند را از طریق توپبازی که بازی مورد علاقه آنها بود، به کتابخانه و در ادامه کتابخوانی و آشنایی با نویسندهها تشویق کنم.
وی افزود: همچنین در طرح «درخت ادبیات» سعی کردیم تا از طریق یکی از فعالیتهای مورد توجه در روستا، یعنی کاشتن گل و گیاه، بچهها را با نام نویسندگان محلی و استانی خود و همچنین آثار آنها آشنا کنم؛ به این ترتیب که به بچهها کمک میکردم تا در محوطهای که در نظر گرفته بودیم، گلها و درختانی را به نام این نویسندگان بکاریم. در ادامه با خوانش آثار نویسندگان و نقاشی از روی کتابهای آنها، این آشنایی را در ذهن بچهها عمیقتر میکردم.
این کتابدار دعوت از نویسندگان استانی در کتابخانه و دیدار با بچهها را از دیگر اقدامات خود در این روستا عنوان کرد و گفت: البته با اینکه در ابتدا از بسیاری از نویسندگان برای حضور در روستا و کتابخانه امید دعوت میکردم، اما آنها معمولا به دلیل مشغله نمیتوانستند در روستای ما حاضر شوند. اما پس از اینکه گزارشی از برنامههای کتابخانه، شامل کاشتن درخت به نام آنها، جمعخوانی و کشیدن نقاشی از روی کتاب آنها و سایر فعالیتها با محوریت آثارشان را برای آنها ارسال کردم، بسیار مشتاقانه برای دیدن بچهها به خبرآباد آمدند.
افضلی انتخاب روستای خیرآباد به عنوان روستای دوستدار کتاب را نقطه عطفی در فعالیتهای خود دانست و گفت: رسیدن روستای خیرآباد به این جایگاه حاصل زحمات و همکاری همه اعضای کتابخانه بوده و برای من بسیار خوشحال کننده بود وقتی اهالی روستا با من تماس میگرفتند و با ابراز خوشحالی به من تبریک میگفتند. آنجا بود که احساس کردم، حاصل زحمات و فعالیتهایم نمایان شده است.
ارسال نظر